" />
Змішувачі та крани

Крани та змішувачі – це сантехнічні прилади, що приєднуються до системи водопостачання будинку та забезпечують подачу води для її безпосереднього споживання.

 

Конструкційні відмінності змішувачів для кухні чи ванни.

Принципових відмінностей між краном та змішувачем немає. Єдине, чим змішувач відрізняється від звичайного крана, це призначенням. У ньому відбувається змішування холодної та гарячої води, а з крана подається вода однієї температури (гарячої чи холодної).

 

За місцем фіксації найпоширенішими є такі типи змішувачів та кранів:

- Настінні, які кріпляться до спеціальних фітингів на стіні чи безпосередньо на труби системи водопроводу.

- Врізні, що встановлюються у спеціально заготовлених для них отворах у ваннах, раковинах, мийках та пристінних панелях.

- Монтовані безпосередньо на мийках або раковинах в отворах спеціально призначених для даних сантехнічних приладів.

Найчастіше користуються настінними та врізними змішувачами, а для окремих раковин умивальників та мийок – спеціальними кранами, що встановлюються у спеціальних конструктивних отворах.

 

За варіантом конструкції запірно-регуляційного механізму виділяють такі типи змішувачів:

- Двовентильні. У таких пристроях регулювання подачі води виконується за допомогою двох вентилів – один із них відповідає за гарячу воду, другий – за холодну. Змішування води відбувається у носику змішувача. Розрізняють 2 варіанти регулювального механізму: з кран-буксою та керамічною або гумовою прокладкою, а також працюючі за принципом суміщення отворів на пластинах з кераміки. Крани та змішувачі цього виду відмінно підходять для установки у вітчизняних системах водопостачання та легко піддаються ремонту. Під час ремонтних робіт потрібно лише замінити гумову прокладку - і кран або змішувач знову готовий до роботи. Недолік таких двовентильних змішувачів полягає у швидкому зносі гумової прокладки крана-букси. В окремих моделях даних змішувачів є керамічні прокладки, що служать дещо довше гумових, але потребують дбайливішого до них відношення. Щоб закрити воду в такому змішувачі, не потрібно прикладати серйозних зусиль, таким чином можна пошкодити сідло крана-букси. При поганому закриванні води у крані потрібно просто замінити стару прокладку на нову. Двовентильні змішувачі другого виду, що працюють за принципом суміщення отворів на пластинах з кераміки, крім збільшеної надійності, ще зручніші в експлуатації. Для повного закриття (відкриття) води достатньо повернути вентиль на чверть оберту. Недоліком таких змішувачів є те, що за наявності керамічних пластин необхідна установка водяного фільтра та його своєчасна заміна для запобігання проникненню механічних частинок та порушення роботи елементів механізму.

- Одноважільні. У змішувачах цього типу подача води виконується після натискання важеля вниз або вгору. Також за допомогою важеля регулюється температура води при повороті вліво або вправо. Основна перевага приладів полягає у зручному регулюванні: можна легко змінювати напір води, не вдаючись при цьому до налаштування її температури. Такі прилади бувають двох видів: із кульовим металевим або керамічним механізмом. У разі кульового механізму регулювання виконується шляхом перекриття або суміщення отворів на металевій кулі та керамічному картриджі, на якому він розташовується. У другому випадку зазорний керамічний клапан представлений двома металокерамічними дисками з отворами, точно підігнаними один під одного. При повороті дисків отвори в них перекриваються або збігаються один до одного. Таким чином і відбувається регулювання температури та подачі води. У механізмах даного типу немає ущільнювальних прокладок, що робить їх довговічними та надійними. Недолік пристроїв полягає в тому, що їх термін служби повністю залежить від якості води, особливо від присутності в ній механічних частинок, що порушують нормальну підгонку елементів картриджа. Тому при монтажі даних змішувачів встановлення фільтрів стає обов'язковою умовою. Картриджі в таких приладах є змінними, але не рекомендується їх змінювати самостійно, щоб не порушити припасування складових.

- Термостатичні. У змішувачах цього типу є дві ручки для регуляції води: одна регулює її подачу, а друга – температуру. Робота термостатичних змішувачів збудована на застосуванні механічних клапанів без електронних датчиків. Вони дуже зручні, адже можна один раз налаштувати температуру води, і вона постійно матиме виставлене значення. Такі прилади запобігають можливим опікам, якщо раптово зникає холодна вода в системі водопостачання.

- Сенсорні. Такі змішувачі з'явилися на ринку нещодавно. В них відсутні важелі та вентилі для налаштування температури та напору води. Вони використовують у роботі принцип фотоелемента, який включає воду із заданою температурою та напором струменя при піднесенні до нього рук або іншої частини тіла. Прилад цього типу може працювати від мережі або батарей. У наш час сенсорні змішувачі не набули широкого поширення через їхню високу ціну і недостатню надійність порівняно з механічними змішувачами.

Складнощі з вибором чи інші питання?

Залишіть Ваш номер телефону та ми Вам допоможемо!

* Телефон